Ryba w galarecie to jedno z najbardziej znanych dań wigilijnych w kuchni polskiej. Można je jednak przygotować nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia ale również na kolację lub podać w formie przystawki na przyjęciu czy przygotowywanej przez nas imprezie. Do przyrządzenia tej potrawy możemy wykorzystać ulubiony rodzaj ryby – szczególnie warto tutaj polecić ryby poławiane w sposób ekologiczny, które są niewątpliwie zdrowsze i lepiej smakują. Niezbędne będą również warzywa, najczęściej wykorzystywane jest wszystko to, co wchodzi w skład włoszczyzny. Nie można też zapomnieć o jajku na twardo oraz przyprawach, których właściwe użycie sprawi, że ryba w galarecie będzie wszystkim gościom smakować znakomicie!

Składniki

Do przygotowania ryby w galarecie wykorzystamy takie składniki jak: ok. 50-60 dag ryby (cztery albo pięć filetów), opakowanie żelatyny, marchew, por, seler, korzeń i natka pietruszki, cebula, jajko ugotowane na twardo, groszek oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.

Przygotowanie

Przygotowanie ryby w galarecie zacznij od ugotowania włoszczyzny (marchwi, pora, selera, korzenia pietruszki oraz cebuli) w garnku wypełnionym około litrem wody. Do wywaru dodaj ziele angielskie, listek laurowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut po czym zmniejsz moc ognia na najmniejszą i dodaj rozmrożone kawałki ryby. Gotuj rybę przez pięć do ośmiu minut po czym delikatnie wyjmij z wywaru. Resztę wywaru przecedź.

Ugotowaną rybę ułóż wraz z groszkiem i pokrojonymi kawałkami jajka na dużym półmisku, możesz dodać także ugotowaną marchewkę. Do gotującego się wywaru dodaj żelatynę i zalej nim rybę. Całość odstaw w chłodne miejsce. Rybę w galarecie podawaj skropioną sokiem z cytryny. Smacznego!

Ryba w galarecie to jedno z najbardziej znanych dań wigilijnych w kuchni polskiej. Można je jednak przygotować nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia ale również na kolację lub podać w formie przystawki na przyjęciu czy przygotowywanej przez nas imprezie. Do przyrządzenia tej potrawy możemy wykorzystać ulubiony rodzaj ryby – szczególnie warto tutaj polecić ryby poławiane w sposób ekologiczny, które są niewątpliwie zdrowsze i lepiej smakują. Niezbędne będą również warzywa, najczęściej wykorzystywane jest wszystko to, co wchodzi w skład włoszczyzny. Nie można też zapomnieć o jajku na twardo oraz przyprawach, których właściwe użycie sprawi, że ryba w galarecie będzie wszystkim gościom smakować znakomicie!

Zanim przysiądziesz do zapoznania się z przepisem, zobacz też przepis na przepyszny kapsalon z kuchni niderlandzkiej.

Składniki

Do przygotowania ryby w galarecie wykorzystamy takie składniki jak: ok. 50-60 dag ryby (cztery albo pięć filetów), opakowanie żelatyny, marchew, por, seler, korzeń i natka pietruszki, cebula, jajko ugotowane na twardo, groszek oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.

Przygotowanie

Przygotowanie ryby w galarecie zacznij od ugotowania włoszczyzny (marchwi, pora, selera, korzenia pietruszki oraz cebuli) w garnku wypełnionym około litrem wody. Do wywaru dodaj ziele angielskie, listek laurowy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut po czym zmniejsz moc ognia na najmniejszą i dodaj rozmrożone kawałki ryby. Gotuj rybę przez pięć do ośmiu minut po czym delikatnie wyjmij z wywaru. Resztę wywaru przecedź.

Ugotowaną rybę ułóż wraz z groszkiem i pokrojonymi kawałkami jajka na dużym półmisku, możesz dodać także ugotowaną marchewkę. Do gotującego się wywaru dodaj żelatynę i zalej nim rybę. Całość odstaw w chłodne miejsce. Rybę w galarecie podawaj skropioną sokiem z cytryny. Smacznego!

A może preferujesz sushi? Jeśli tak, sprawdź artykuł na Karczma Brzozowo.