Istnieje wiele ryb znanych jako pstrągi; są to zazwyczaj gatunki słodkowodne, które mogą odbywać tarło w słonej wodzie. Prawie wszystkie ryby zwane pstrągami należą do rodzajów Salvelinus, Salmo i Orconhynchus. Są one bardzo cenione w gastronomii i wędkarstwie sportowym, często hodowane w niewoli.

Opis

Na przykład pstrąg tęczowy ma długość od 51 do 76 centymetrów, ale może osiągnąć 1,2 metra. Mają płetwy miednicowe, płetwę grzbietową, płetwę ogonową i małą płetwę tłuszczową w górnej części ciała, obok płetwy ogonowej. Jak większość ryb, mają pęcherz pławny, który po wypełnieniu gazem pomaga im unosić się na wodzie. Posiadają szczękę i pozbawione powiek oczy chronione błoną tłuszczową.

Ich ciała pokryte są łuskami i wykazują szeroką gamę kolorów, które często układają się w plamki, co pozwala im kamuflować się w środowisku, w którym żyją. Pstrągi słodkowodne mogą być brązowe, żółtawe, czerwonawe lub szarawe, natomiast te pochodzące ze słonej wody lub świeżo wyłowione z morza mają zazwyczaj srebrzyste zabarwienie. Pstrągi tęczowe są niebiesko-zielone lub żółto-zielone z różowym pasem po bokach, ale ubarwienie to ma tendencję do zmiany w ciągu całego cyklu życiowego.

Występowanie

Większość pstrągów żyje w zbiornikach słodkowodnych w Ameryce Północnej, północnej Azji i Europie, ale niektóre gatunki, takie jak pstrąg potokowy, występują również w Australii i Nowej Zelandii. Występują one bardzo licznie w Wielkich Jeziorach Ameryki Północnej. W Polsce gatunek jest również liczny. Polski Związek Wędkarski często zarybia rzeki pstrągiem. Pstrągi są pospolitymi rybami wylęgowymi. W wielu przypadkach są one po pewnym czasie wypuszczane z powrotem na wolność. Oto kilka konkretnych dystrybucji:

Pstrągi żyją w różnych typach siedlisk wodnych: strumieniach, jeziorach, rzekach i morzach, z czystymi i krystalicznymi wodami, których temperatura wynosi zazwyczaj 10-16ºC. Nie tolerują zanieczyszczonego środowiska, więc są zwykle pierwszymi gatunkami, które znikają z zanieczyszczonych wód.

Dieta

Pstrągi są mięsożerne, żywią się wieloma gatunkami ryb (w tym węgorzami), owadami i bezkręgowcami zarówno wodnymi, jak i latającymi, takimi jak mięczaki, krewetki, błonkówki, mączniki i ważki. Dieta pstrąga zależy jednak od regionu, w którym żyje, a nawet od jego wielkości, a te o długości około 30 centymetrów żywią się prawie wyłącznie rybami. Starsze pstrągi mogą jeść żaby, salamandry, ślimaki, węże i niektóre bardzo małe ssaki.