Gospodarstwa rybne, stawy rybne i oczka wodne hodują gatunki wodne, które trafiają na nasze stoły. Jednak te formy hodowli nadal budzą nieufność. Dziś pokażemy Wam różnice między rybami dzikimi a hodowanymi.
Rybołówstwo
Rozróżnia się rybołówstwo przybrzeżne, w którym wykorzystuje się łodzie o długości mniejszej niż 16 metrów i wypływające na mniej niż 4 kolejne dni, oraz rybołówstwo dalekomorskie (offshore), w którym wykorzystuje się głównie trawlery wypływające w morze na okres do kilku tygodni. W przypadku tego ostatniego typu statków ryby są zazwyczaj zamrażane bezpośrednio na pokładzie, aby zapewnić ich świeżość i optymalną konserwację.
Hodowle ryb
Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na ryby, rybołówstwo uzupełnia akwakultura, czyli technika hodowli ryb w wodzie słodkiej lub słonej. Akwakultura oparta jest na naturalnym cyklu życia.
- Wylęg z wylęgarni. Narybek rodzi się w wylęgarniach i jest tam trzymany do około 3 miesiąca życia.
- Rozwój w zbiorniku wodnym. Po 3 miesiącach narybek przenoszony jest do innych zbiorników. W zależności od gatunku rosną od 12 do 30 miesięcy, aż osiągną dorosłość.
- Dostawa. Po osiągnięciu dorosłości, ryby są odławiane na żądanie.
Jak karmić ryby i jakie są ich zalety i wady?
Pasza dostarczana tym rybom zawiera od 30 do 40 % produktów rybnych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Reszta składa się z produktów roślinnych, witamin i minerałów.
Zalety ryb hodowlanych
- Chroni zasoby rybne. Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) zasoby siedmiu z dziesięciu głównych gatunków, które stanowią 30 % światowego spożycia ryb, są eksploatowane lub nadmiernie eksploatowane, co wyklucza jakąkolwiek możliwość trwałego zwiększenia ich połowów.
- Bardziej przystępna cena. Szczególnie jeśli kupujemy w sprawdzonych hodowli, jak np. znana hodowla z Pruszkowa, o której powstał niejeden artykuł chociażby na łamach portalu infopruszkow.pl.
- Nieobecność anisakis. Hodowle ryb poddawane są rygorystycznym kontrolom jakości, co gwarantuje brak pasożytniczych robaków.
Wady hodowli rybnych
- Możliwe przełowienie małych ryb używanych do karmienia tych hodowlanych ryb.
- Zanieczyszczenie odpadami żywnościowymi, odchodami, pozostałościami antybiotyków i innych środków stosowanych wobec ryb.
- Mniej intensywny smak w porównaniu z rybą dziką.
Dlaczego powinieneś jeść ryby?
Ryby, zarówno dziko żyjące jak i hodowlane, dostarczają nam ponad 40 substancji niezbędnych dla naszego organizmu, w tym między innymi: białka o wysokiej wartości biologicznej, witaminy D, witaminy B12, fosforu, jodu, magnezu, żelaza, miedzi, selenu i kwasów omega 3 (DHA i EPA). Dzięki bogactwu składników odżywczych ryby chronią układ sercowo-naczyniowy, wspomagają prawidłowy rozwój neurologiczny oraz zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów.