Gospodarstwa rybne, stawy rybne i oczka wodne hodują gatunki wodne, które trafiają na nasze stoły. Jednak te formy hodowli nadal budzą nieufność. Dziś pokażemy Wam różnice między rybami dzikimi a hodowanymi.

Rybołówstwo

Rozróżnia się rybołówstwo przybrzeżne, w którym wykorzystuje się łodzie o długości mniejszej niż 16 metrów i wypływające na mniej niż 4 kolejne dni, oraz rybołówstwo dalekomorskie (offshore), w którym wykorzystuje się głównie trawlery wypływające w morze na okres do kilku tygodni. W przypadku tego ostatniego typu statków ryby są zazwyczaj zamrażane bezpośrednio na pokładzie, aby zapewnić ich świeżość i optymalną konserwację.

Hodowle ryb

Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na ryby, rybołówstwo uzupełnia akwakultura, czyli technika hodowli ryb w wodzie słodkiej lub słonej. Akwakultura oparta jest na naturalnym cyklu życia.

  • Wylęg z wylęgarni. Narybek rodzi się w wylęgarniach i jest tam trzymany do około 3 miesiąca życia.
  • Rozwój w zbiorniku wodnym. Po 3 miesiącach narybek przenoszony jest do innych zbiorników. W zależności od gatunku rosną od 12 do 30 miesięcy, aż osiągną dorosłość.
  • Dostawa. Po osiągnięciu dorosłości, ryby są odławiane na żądanie.

Jak karmić ryby i jakie są ich zalety i wady?

Pasza dostarczana tym rybom zawiera od 30 do 40 % produktów rybnych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi. Reszta składa się z produktów roślinnych, witamin i minerałów.

Zalety ryb hodowlanych

  1. Chroni zasoby rybne. Według FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) zasoby siedmiu z dziesięciu głównych gatunków, które stanowią 30 % światowego spożycia ryb, są eksploatowane lub nadmiernie eksploatowane, co wyklucza jakąkolwiek możliwość trwałego zwiększenia ich połowów.
  2. Bardziej przystępna cena. Szczególnie jeśli kupujemy w sprawdzonych hodowli, jak np. znana hodowla z Pruszkowa, o której powstał niejeden artykuł chociażby na łamach portalu infopruszkow.pl.
  3. Nieobecność anisakis. Hodowle ryb poddawane są rygorystycznym kontrolom jakości, co gwarantuje brak pasożytniczych robaków.

Wady hodowli rybnych

  1. Możliwe przełowienie małych ryb używanych do karmienia tych hodowlanych ryb.
  2. Zanieczyszczenie odpadami żywnościowymi, odchodami, pozostałościami antybiotyków i innych środków stosowanych wobec ryb.
  3. Mniej intensywny smak w porównaniu z rybą dziką.

Dlaczego powinieneś jeść ryby?

Ryby, zarówno dziko żyjące jak i hodowlane, dostarczają nam ponad 40 substancji niezbędnych dla naszego organizmu, w tym między innymi: białka o wysokiej wartości biologicznej, witaminy D, witaminy B12, fosforu, jodu, magnezu, żelaza, miedzi, selenu i kwasów omega 3 (DHA i EPA). Dzięki bogactwu składników odżywczych ryby chronią układ sercowo-naczyniowy, wspomagają prawidłowy rozwój neurologiczny oraz zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów.