| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tanus Początkujący

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 12:56 am Temat postu: |
|
|
dawjcie na stary port w obornikach wlkp ryb full! mormyszka bez sensu! tylko i wyłacznie błystki najlepiej łodeczki. bierze gruba płoc koło 20-30 cm klen jaz leszcz no i zdazaja sie jazdy ze sandaczem i szczublem nie czesto ale sa. w zeszłym roku miałem szczubla 6.100 z lodu:P ale w styczniu:( naprawde polecam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartek Bywalec

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 12:07 pm Temat postu: |
|
|
| Dzis bylem na Mysliborskim i tez bez rewelacji drobna plotka i okon miejscowi mowia ze jest tak juz od paru dni |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wedkarz23 St. Specjalista

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 2:33 pm Temat postu: |
|
|
| Mysliborskie to bardzo dobre łowisko lecz trzeba znać dobre miejscówki i nawet w złe ciśnienie i wschodni wiatr są dobre wyniki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makumba Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Z Inzynierr'em nie mogliśmy narzekać .Troszkę szkoda że coś lepszego nie strzeliło. .To mniejsza część z dzisiejszego dnia. Mormyszka jacha.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 7:12 pm Temat postu: |
|
|
A chciałbyś się pochwalić tym gdzie połowiłeś  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makumba Rutyniarz

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Te jezioro nazywa się eeee................. .(i umarł to taki żarcik )
Nie mogę powiedzieć nazwy jeziora ani miejscowości koło której ono leży bo kolega który mi je pokazał miał by do mnie żal.Chyba zrozumiesz to.Pozdro. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:47 pm Temat postu: |
|
|
| jasne wszystko jasne też mam takie swoje miejscówki pozdro. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makumba Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Dziś rybki wybredne były.Brały delikatnie i trzeba było troszkę się poganiać za nimi.Ale i tak można było trafić fajną płoć.Z okoniem gorzej.Mieliśmy starego "śmierdzącego" joka i nie wiadomo czy te ryby zanęcaliśmy czy też przepędzaliśmy .A teraz kłopot z jokiem.
Jak karmicie ryby z lodu ? rodzaje zanęt itp.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Makumba ryb się nie karmi tylko nęci i to jest zasada o której nienależny zapominać.Dlaczego? Dlatego ,że zimą syta i treściwa zanęta nie pobudza ryb do brań w ręcz przeciwnie.Im więcej karmisz tym mniej łowisz.W takim wypadku jaka powinna być zanęta ?Przedewszystkim drobno zmielona nie nasycona zapachami i do tego zmieszana z gliną(najlepsza jest glina w sklepach typu Agilla następnie rozpraszająca albo smużąca) lub z ziemią albo jedno i drugie i to dość w wielkich proporcjach .np.na max.0,5 kg zanęty zmielonej 3-4 kg. ziemi lub gliny.Wszystko musi być zwilżone nie mokre i dobrze zmieszane.Taka mieszanka zapewni nam ,że ryba się nie naje ,a konsystencja wzbudzi jej zainteresowanie ,co powoduje iż przynęta na haczyku czy mormyszce wśród chmury zanęty okaże się jakże pysznym kąskiem . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dawidos St. Specjalista

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Jacku zuzywasz takie ilosci zanęty lowiąc na mormyszke ja nęce chudo i bardzo oszczędnie przeważnie tylko jokersem z glinka rozpraszającą najlepiej ciemną ,trochę inaczej wygląda sprawa na głębokich łowiskach. _________________ "Jestem nieuczciwy i możesz uczciwie liczyć na moją nieuczciwość. To ludzie uczciwi są nieprzewidywalni. Zawsze mogą zrobić coś niewiarygodnie głupiego"
Kapitan Jack Sparrow.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:30 pm Temat postu: |
|
|
| ja osobiście używam tylko zanety dla przytrzymania ryb w łowisku , bo nie wiem czy wiecie że ryby pod lodem często się przemieszczają , a sama zaneta nie jest atrakcyjna musi tworzyć chmurę wtedy ryba jest zainteresowana i chwilę dłużej zostaje w łowisku póżniej i tak odpływa , oczywiście to jest tylko moja teoria |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makumba Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Jacek napisał "Makumba ryb się nie karmi tylko nęci "
Przecież o to mi chodziło.Ja spinningista karmić,nęcić dla mnie to samo.No ale na poważnie ,masz rację Mój błąd,źle się wyraziłem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:36 pm Temat postu: |
|
|
| a jeszcze jedna uwaga uważajcie w Kłodawie przy kompielisku ,pomoście MORSY wycieli otwór w lodzie , śnieg napadał i nie widać go na pierwszy rzut oka PUŁAPKA gotowa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makumba Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:38 pm Temat postu: |
|
|
| ja używam jokersa w niewielkich ilościach, ale muszę spróbować z małymi kulkami coś w stylu jak Jacek napisał. A że łowię głęboko to zanętę zesłać zanętnikiem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek Rutyniarz

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Dawidos Makumba pytał co zamiast jokersa? i to co podałem to jest alternatywa bo nic nie zastąpi zimą joka.
Czy ta ilość zanęty którą podałem to dużo ?Zależy od populacji ryb.Przecież nikt nie karze nam tego wszystkiego wrzucić naraz lub na jeden wyjazd.Podałem tylko proporcje w jakich mamy pewność, że ryba się nie naje i nie nasyci .Możemy to zmniejszyć proporcjonalnie lub użyć kilka razy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|